Reisgids voor Chefchaouen, de blauwe stad in Marokko (2024)

Chefchaouen is meer dan blauwe steegjes. In deze reisgids voor Chefchaouen in Marokko geven we een overzicht van wat je er zeker moet zien.

Inleiding

Chefchaouen was de eerste stad die we bezochten tijdens onze twee weken in Marokko. De stad was vroeger voornamelijk bekend omwille van de ‘kif’ die in het Rif gebergte wordt gekweekt. Maar doordat er overal foto’s verschenen van blauwe steegjes en huizen, werd Chefchaouen de afgelopen jaren vooral bekend als een Instagram hotspot. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom alle straten en huizen in Chefchaouen blauw geverfd zijn, maar het vormt zeker en vast een perfecte achtergrond voor prachtige foto’s.

Afbeelding post reisgids voor Chefchaouen Marokko

Tegen onze verwachtingen in, bleek Chefchaouen meer te zijn dan enkel blauwe steegjes. We hebben enorm genoten van onze tijd in Chefchaouen en we hadden meteen door dat deze stad heel wat te bieden heeft. In deze blog vind je een volledige reisgids voor Chefchaouen, die ook vaak ‘de blauwe stad van Marokko’ wordt genoemd. We hebben zorgvuldig alle dingen geselecteerd die je zeker moet doen in Chefchaouen en we hebben een oplijsting gemaakt van de meest fotogenieke plaatsen, de beste plaatsen om te verblijven en te eten. Dit allemaal gebaseerd op onze eigen ervaringen. Hieronder kan je ook onze reiskaart van Chefchaouen vinden, die je kan helpen met het plannen van jouw trip naar Chefchaouen.

Sommige links op deze pagina zijn partnerlinks. Dat betekent dat wanneer je klikt op een link en een aankoop doet, wij een kleine commissie krijgen, zonder een extra meerkost voor jou. De partnerlinks hebben enkel betrekking op producten en diensten die wij sterk appreciëren en vertrouwen. Voor meer informatie, lees ons privacy- en cookiebeleid.

Bekijk onze video van Chefchaouen (Engels)

Praktische informatie

  • Munteenheid – Net als in de rest van Marokko is de gebruikte munteenheid in Chefchaouen de dirham. Op het moment dat we deze reisgids schreven, komt 1 dirham evereen met 0.09 EUR. Cash komt nog steeds vaak voor in Chefchaouen, dus zorg dat je zeker langs een geldautomaat komt alvorens je de medina van Chefchaouen binnengaat. We hebben enkele geldautomaten aangeduid op onze reiskaart.
  • Taal – De taal in Chefchaouen is Arabisch. Maar omdat de stad heel wat toeristen ontvangt, is het geen enkel probleem om te communiceren met de lokale bevolking in het Frans, Engels of Spaans.
  • Hoe je verplaatsen – Auto’s zijn niet welkom in de medina. Je verplaatst je dus best te voet. Omdat Chefchaouen geen grote stad is, zijn alle afstanden gemakkelijk te voet af te leggen.
  • Vakantie – Vrijdag is de start van het weekend en het is ook een belangrijke dag in de Islam. Zorg dus dat je zeker de openingstijden checkt wanneer je op vrijdag iets wil bezoeken.
chefchaouen uitzichtpunt bouzafer moskee marokko
Chefchaouen, gelegen in het Rif gebergte

Waar ligt de blauwe stad van Marokko?

Chefchaouen is een klein stadje, gelegen te midden van het Rif gebergte, in het noorden van Marokko. Het ligt op ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Tanger. Chefchaouen is gelegen op 557 meter boven zeeniveau en is omgeven door verschillende pieken van het Rif gebergte. Er is een oude stad (de medina), het historisch centrum van Chefchaouen, omgeven door stadsmuren. het moderne Chefchaouen ligt buiten de stadsmuren.

Hoe kom je in Chefchaouen?

Naar Chefchaouen met je eigen (gehuurde) auto

Naar onze mening is de beste manier om Marokko te verkennen met een (huur)auto. Alle belangrijke steden, zoals Chefchaouen, zijn makkelijk te bereiken met de wagen. Ook hadden we de indruk dat er voldoende parkeermogelijkheden zijn in Chefchaouen. Wij parkeerden onze auto gratis in de straat van ons hotel (Hotel Tarek). Van hieruit was het slechts een korte wandeling naar de medina.

Een andere parkeermogelijkheid is Parking Lahfid, een beveiligde parking waar je ongeveer 30 dirham (2.8 EUR) betaalt per nacht. Als je op voorhand een hotel boekt in Chefchaouen kan je ook steeds bij je hotel informeren waar de dichtstbijzijnde parking gelegen is. Een andere optie is om parkeergelegenheid te zoeken via Googlemaps of via Park4Night. Daar kan je ook meteen de reviews en prijzen nakijken.

icoon lees verder Lees meer: Een auto huren en rijden in Marokko.

De rijafstand tussen Chefchaouen en …

  • Tanger: 115 kilometer – 2 uur en 15 minuten
  • Fès: 200 kilometer – 3 uur en 45 minuten
  • Marrakech: 575 kilometer – 7 uur en 30 minuten
  • Rabat: 250 kilometer – 4 uur en 15 minuten
  • Casablanca: 340 kilometer – 5 uur
hand tegen blauwe muur chefchaouen marokko
Verschillende tinten blauw in Chefchaouen in Marokko

Naar Chefchaouen met de trein

Omdat Chefchaouen in de bergen gelegen is, is er niet meteen een directe treinverbinding. Wil je je graag deels verplaatsen met de trein, dan neem je best de trein tot Tanger en kan je van hieruit je reis verderzetten naar Chefchaouen.

Naar Chefchaouen met de bus

Er zijn verschillende bus connecties tussen Chefchaouen en de grote steden in Marokko. Het CTM bus station is gelegen beneden in Chefchaouen. Hou er wel rekening mee dat het vanaf het bus station nog een steile wandeling is vooraleer je de medina van Chefchaouen bereikt.

Bus tickets kan je online kopen via de CTM website.

De afstanden en prijzen voor de connectie tussen Chefchaouen en …

  • Tanger: De bus doet er ongeveer 2 uur en 30 minuten over. Een ticket kost tussen 60 en 65 dirham (5.5-6 EUR).
  • Fès: De bus doet er ongeveer 4 uur en 15 minuten over. Een ticket kost tussen 110 en 120 dirham (10-11 EUR).
  • Marrakech: De bus doet er ongeveer 10 tot 16 uur over en je moet minimaal één keer overstappen. Een ticket kost tussen 170 en 330 dirham (15.5-30.5 EUR).
  • Rabat: De bus doet er ongeveer 8 uur over en een ticket kost tussen 165 en 190 dirham (15.2-17.5 EUR).
  • Casablanca: De busrit duurt ongeveer 6 uur en 15 minuten. Een ticket kost 185 dirham (17 EUR).
boog in blauw steegje in chefchaouen in marokko
muurschildering chefchaouen marokko reisgids

Naar Chefchaouen met de taxi

Wanneer je vertrekt vanuit Tanger, dan kan een gedeelde taxi een aangename manier zijn om naar Chefchaouen te reizen. Ga naar het centrale taxi station in Tanger (naast het CTM bus station) en leg uit dat je een taxi zoekt naar Chefchaouen. De taxi vertrekt pas wanneer alle zitplaatsen zijn opgevuld. De rit is iets korter dan 2 uur. Een zitplaats in een gedeelde taxi komt neer op ongeveer 60 tot 80 dirham (5.5-7.4 EUR). Het grootste voordeel is dat de taxi je net buiten de ingang van de medina afzet.

Plan een dagtrip naar Chefchaouen

Een andere optie is een dagtrip naar Chefchaouen. Dergelijke excursies worden zowel georganiseerd vanuit Fès als Tanger en zowel het ophalen als het afzetten aan je accommodatie in Fès of Tanger is inbegrepen. De excursie voorziet ook voldoende tijd voor een bezoek aan de blauwe stad. Een dagtrip is zeker een goede optie wanneer je tijd in Marokko beperkt is, maar je toch graag een bezoek wil brengen aan Chefchaouen.

icon book ticket Boek een dagtrip van Tanger naar Chefchaouen

icon book ticket Boek een dagtrip van Fès naar Chefchaouen

slapende honden in deurpost chefchaouen marokko
Chefchaouen is één van de meest fotogenieke plaatsen in de wereld
traditionele klederdracht in chefchaouen marokko
Om elke hoek is er iets nieuws te ontdekken

Wat is de beste tijd om Chefchaouen te bezoeken?

De lente (maart tot mei) en de herfst (september tot november) zijn over het algemeen de beste periodes om Chefchaouen te bezoeken. De lente en herfst zijn ook ideaal wanneer je graag wil wandelen in het Rif gebergte nabij Chefchaouen. Tijdens de zomer zijn er meer toeristen en kan het heel warm worden. Tijdens de wintermaanden dalen de temperaturen aanzienlijk.

roodharige kat chefchaouen aan deur
Je vindt overal katten in Chefchaouen

Lente (maart – mei) – De lentemaanden zijn perfect voor een bezoek aan Chefchaouen. Tijdens de lente komen de bloemen in bloei en is de temperatuur aangenaam, tussen 18°C en 28°C. Zelfs vroeg in de lente zijn er heel wat mooie en zonnige dagen.

Zomer (juni – september) – Tijdens de zomermaanden kan het heel warm worden in Chefchaouen en temperaturen kunnen tot 32°C stijgen. Maar dankzij Chefchaouens ligging in de bergen blijven de temperaturen toch aangenamer dan in andere steden in Marokko. Bezoek je Chefchaouen in de zomer? Zorg dan zeker dat je je verblijf op voorhand boekt. Er zijn dan namelijk meer toeristen en hierdoor raken hotels en B&B’s sneller volgeboekt.

Herfst (september – november) – Ook de herfst is een ideaal seizoen om Chefchaouen te bezoeken. De temperaturen overdag zijn nog steeds aangenaam, variërend tussen 17°C en 28°C. Ook de herfstkleuren doen op dat moment hun intrede. Tijdens deze maanden zijn er ook minder toeristen in vergelijking met de lente en zomer.

Winter (november – maart) – Omdat Chefchaouen in de bergen gelegen is, komt het waarschijnlijk niet als een verrassing dat het koud kan worden in de winter, met temperaturen tussen 4°C en 18°C. Ondanks de lage temperaturen kan een bezoek aan Chefchaouen tijdens de wintermaanden ook voordelen hebben: Er zijn niet veel toeristen en de verblijfsprijzen zijn lager. Een ander voordeel is dat er kans is om wakker te worden met zicht op de bergtoppen die bedekt zijn met een laagje sneeuw.

Wat is er te doen in Chefchaouen?

Verdwalen in de blauwe steegjes

De belangrijkste reden waarom men een bezoek brengt aan Chefchaouen is natuurlijk omwille van de blauwe huizen en steegjes. Overal in de medina van Chefchaouen vind je huizen in verschillende tinten blauw. Er gaan verschillende theorieën de ronde waarom Chefchaouen een blauwe stad is.

  • De eerste theorie zegt dat de inwoners van Chefchaouen geloofden dat blauwe kleuren muggen weghoudt. Omdat de blauwe kleur doet denken aan water (waar muggen liever niet in terecht komen), zou het er voor zorgen dat de muggen verjaagd worden.
  • Een andere theorie suggereert dat de huizen in Chefchaouen blauw werden geschilderd omdat het de woningen koeler zou houden tijdens de warme zomermaanden.
  • Een derde theorie heeft ook te maken met de kleur van water, namelijk de kleur van de mediterrane zee of de kleur van het water van Ras el Ma, de waterval die Chefchaouen voorziet van drinkwater. De blauwe kleuren herinneren de inwoners van Chefchaouen er aan dat water levensnoodzakelijk is.
  • Nog een andere theorie verwijst naar de Joodse vluchtelingen in Chefchaouen. De blauwe kleur verwijst in het Joodse geloof naar de hemel. Men vermoedt dat het deze vluchtelingen waren die gestart zijn met het blauw verven van de huizen en straatjes.

Wat nu de juiste reden is voor de blauwe kleuren in Chefchaouen blijft een mysterie voor ons. Maar de huizen en steegjes in verschillende tinten blauw zien er prachtig uit en zijn zeer dankbaar om te fotograferen. Het was heel fijn om door de steegjes te dwalen en om elke hoek of in elk nieuw straatje iets nieuw te ontdekken.

blauwe straat in chefchaouen in marokko
blauwe straat chefchaouen met oranje dak
blauwe straat chefchaouen marokko boog
planten tegen blauwe muur chefchaouen marokko

Leer over de geschiedenis van Chefchaouen in de kasbah

Plots verdwijnen de blauwe kleuren van Chefchaouen en zie je dat de stad transformeert naar een gelig bruine kleur. Dat betekent dat je bent aangekomen bij de kasbah van Chefchaouen. Dit historisch gebouw dateert van 1471 en ligt in het hart van de medina, naast de Grote Moskee. Doorheen de eeuwen had de kasbah verschillende functies: Het werd gebruikt als woning door machthebbers, het was een militaire kazerne en een gevangenis.

kasbah chefchaouen marokko wat te doen
De gelig-bruine kleur van de kasbah
kasbah wachttoren chefchaouen marokko
De wachttoren van de kasbah biedt prachtige uitzichten over Chefchaouen

Heden ten dage is de kasbah een ethnografisch museum. Een toegangsticket tot de kasbah kost 60 dirham (5.5 EUR). Zodra je binnen gaat, lijkt het alsof je een andere wereld binnen stapt. In het midden van het gebouw vind je een vredevolle tuin en een waterpartij. Neem voldoende tijd om de tuin te verkennen. Recht tegenover de ingang kan je de oude gevangeniscellen vinden, die duidelijk maken in welke wrede omstandigheden de gevangenen leefden. Zorg ook zeker dat je een bezoek brengt aan de uitkijktoren, want het zicht over Chefchaouen is prachtig. Het oude gebouw kan je rechts van de ingang vinden. In dat gebouw kan je het etnografisch museum vinden.

Check een aantal beroemde Instagram plaatsen

We vermeldden al dat Chefchaouen meer en meer bekend werd door de vele foto’s van blauwe huizen en steegjes op Instagram. We duidden 10 van onze favoriete Instagram locaties aan op onze reiskaart met een rood fototoestel icoon. Maar reken maar dat elke deur, straat en huis in Chefchaouen de moeite waard is om een foto van te nemen. Dus wees creatief!

el haoubi huis chefchaouen marokko
Het bekende El Haoubi huis is een populaire Instagram spot in Chefchaouen
matthias in meest blauwe straat chefchaouen
Dit staat gekend als het meest blauwe straatje in Chefchaouen

Bestel een muntthee op één van de mooie pleinen van Chefchaouen.

Er zijn twee pleinen in Chefchaouen die ons hart hebben gestolen. Het eerste plein is het Uta el Hamman plein, een plein met kasseien in het hart van de medina, omgeven door de belangrijkste gebouwen van Chefchaouen: de Grote Moskee en de kasbah. Rondom het plein kan je verschillende cafeetjes en terrassen vinden. Het is de ideale plaats om het reilen en zeilen van de stad gade te slaan. Wij bestelden een muntthee op één van de terrassen rechtover de ingang van de kasbah. We betaalden 15 dirham (1.4 EUR) voor één thee en de prijzen voor drankjes en eten werd duidelijk aangegeven.

uta el hammam plein chefchaouen marokko grote moskee
De Grote Moskee op het Uta el Hammam plein in Chefchaouen

Een ander mooi plein is het El Haouta plein. Dit plein was zeker onze favoriet, dankzij de impressionante architectuur rondom en op het plein. Wat zeker in het oog springt is de fontein op het plein, opnieuw in verschillende tinten blauw.

el haouta plein met fontein chefchaouen reisgids
De prachtige fontein op het El Haouta plein

Wandel naar de Spaanse moskee voor een zonsopgang of een zonsondergang

De Spaanse moskee is gelegen op een heuvel naast Chefchaouen en is zeker en vast één van de mooiste uitzichtpunten van Chefchaouen. Vanaf de moskee heb je een fantastisch uitzicht over de blauwe huizen van Chefchaouen en de omliggende bergen. De wandeling is gemakkelijk en na 20 minutes vanaf Ras el Ma kom je aan bij de Spaanse moskee. Wij hadden jammer genoeg niet het beste weer toen wij in Chefchaouen waren, dus we hebben niet veel zon gezien. Maar de Spaanse Moskee staat er om gekend een schitterend zicht te bieden bij zonsopgang en zonsondergang.

spaanse moskee chefchaouen marokko
De Spaanse moskee, gelegen op een heuvel naast Chefchaouen
uitzicht spaanse moskee chefchaouen matthias vaude rugzak
Uitzicht van de Spaanse moskee over Chefchaouen.

Bezoek de oude wasplaats van de stad bij Ras el Ma

Ras el Ma is waar het water uit de bergen de stad bereikt en deze plaats trekt veel toeristen en lokale inwoners aan. De waterval zorgt nog steeds voor het drinkwater van de stad. Je hebt hier uitzicht op de omliggende bergen en vanaf hier vertrekt een wandelpad naar de Spaanse moskee. Aan Ras el Ma vind je ook heel wat verkopers: van traditionele hoedenmakers tot kraampjes met vers sinaasappelsap.

waterval ras el ma chefchaouen marokko
Waar het water van het Rif gebergte Chefchaouen bereikt

Breng ook een bezoek aan de oude wasplaats. Hier wordt het water verdeeld over een bassin en vroeger kwamen vrouwen hier kledij wassen. Ook al wordt de plaats minder frequent gebruikt, toch zijn er nog lokale vrouwen die de traditie hier demonstreren.

wasplaats chefchaouen marokko ras al ma
De oude wasplaats bij Ras el Ma

Ga op zoek naar souvenirs en de traditionele oven van Chefchaouen

Overal in Chefchaouen kan je kleine souvenirshops vinden, die heel wat verschillende dingen verkopen: schilderijtjes van huizen in Chefchaouen, postkaarten, magneten, leder en antiquiteiten. We hadden het gevoel, dat in vergelijking met andere steden in Marokko, de verkopers minder agressief waren in hun verkooptechnieken. Dus profiteer ervan en ga op zoek naar jouw favoriete souvenir!

Je kan ook heel wat kleine shops vinden die Marokkaanse zoetigheden of heerlijk brood verkopen. Breng zeker een bezoek aan de Rif As-Sabanin Oven, een traditionele oven in Chefchaouen die nog steeds in werking is.

kleurrijke tapijten chefchaouen
Eén van de dingen die je kan kopen zijn kleurrijke tapijten

Waar verblijven in Chefchaouen?

Hotel Tarek

Wij verbleven in Chefchaouen in Hotel Tarek. De reden waarom we voor dit hotel kozen is omdat het niet ver van de medina is gelegen, in een straat waar we onze auto gratis konden parkeren. Vanaf het hotel was het een wandeling van ongeveer 10 minuten tot we de ingang van de medina bereikten. Het hotel zelf is in Riad stijl, met fonteinen op elk verdiep. Het waren eenvoudige maar leuk gedecoreerde en nette kamers. We hadden zowel airconditioning als verwarming. We vonden dit een topplaats om te verblijven. Ook het ontbijt was in orde en de medewerkers waren steeds zeer behulpzaam.

Bekijk de prijzen en beschikbaarheid op BOOKING.COM

 

hotel tarek chefchaouen marokko patio
hotel tarek chefchaouen marokko kamer

Dar El Rio

Dar El Rio is een prachtige verblijfplaats nabij het centrum van de stad, op een loopafstand van het Uta el Hammam plein. Deze accommodatie heeft heel charmante en nette kamers, met zicht op de bergen. Er is ook een dakterras, waar je kan genieten van een mooi uitzicht over Chefchaouen terwijl je ontbijt.

Bekijk de prijzen en beschikbaarheid op BOOKING.COM

hotel dar el rio chefchaouen marokko dakterras
hotel dar el rio chefchaouen marokko kamer

Dar Bleu Main

Dar Bleu Main ligt vlaak naast de meest blauwe straat van Chefchaouen, in het hart van de medina. Deze Riad biedt smaakvolle kamers aan. Er is eveneens een mooi dakterras waar je Chefchaouen van boven uit kan bewonderen.

Bekijk de prijzen en beschikbaarheid op BOOKING.COM

hotel dar blue main chefchaouen marokko dakterras
hotel dar blue main chefchaouen marokko kamer

Waar eten in Chefchaouen?

Café Clock

De sfeer en gezelligheid in Café Clock is top. Het is de perfecte plaats voor een diner of lunch. Wij vonden de tajine met rundsvlees, amandelen en pruimen overheerlijk. En daarenboven werden we ook nog getrakteerd op een live optreden van enkele lokale artiesten. Café Clock heeft ook vegetarische en veganistische gerechten.

café clock keuken waar eten in chefchaouen marokko
De keuken van Café Clock in Chefchaouen
tajine met rundsvlees amandelen pruimen café clock chefchaouen
Heerlijke tajine met rundsvlees, amandelen en pruimen

Chez Hicham

Dit restaurant heeft veel sfeer en wordt beschouwd als één van de beste restaurants in Chefchaouen. Als je graag pastilla met kip (kip in deeg met amandelen en kaneel) wil eten, is dit zeker een heel goede plaats.

Bab Ssour

Ook dit restaurant serveert traditioneel Marokkaanse keuken. Van tajine met kip of rundsvlees tot vegetarische en veganistische opties. Een plaats die je moet bezoeken wanneer je de echte Marokkaanse smaken wil proeven.

Dagtrips vanuit Chefchaouen

Een dagtrip naar het Talassemtane nationaal park

Jammer genoeg konden wij door het slechte weer geen wandeling inplannen. Maar we hebben uitstekende dingen gehoord en gelezen over het Talassemtane nationaal park. Vooral de Akchour regio is heel bekend en gemakkelijk toegankelijk voor reizigers. Je kan ofwel wandelen naar de Akchour watervallen of de ‘Bridge of God’.

De Akchour watervallen bestaan uit een kleinere, lager gelegen waterval en een veel grotere waterval. De ‘Bridge of God’ is een spectaculaire rotsboog. Als je een eigen (gehuurde) wagen hebt, kan je de Akchour regio in 45 minuten vanuit Chefchaouen bereiken. Vertrouw je op openbaar vervoer, dan is je beste optie een gedeelde taxi. Een zitplaats kost ongeveer 25 dirham. Deze taxi’s vertrekken allemaal van het hoofdstation voor bussen in Chefchaouen.

icoon wandelen Bekijk zeker deze gegidste tour naar de Akchour regio

blauwe deur chefchaouen marokko
Zelfs de deuren zijn fotogeniek in Chefchaouen!
zakken kleur chefchaouen medina
Overal kleur in Chefchaouen!

Is Chefchaouen een bezoek waard?

Chefchaouen is, naar onze mening, één van de meest fotogenieke steden in de wereld en een verborgen parel in Marokko. De stad heeft een ontspannen sfeer en de verkopers zijn, in vergelijking met andere Marokkaanse steden, minder opdringerig. Er zijn heel wat dingen te doen in Chefchaouen, er zijn heerlijke plaatsen om te verblijven en excellente restaurants. Wij hadden een aangename tijd in Chefchaouen, ondanks het mindere weer. Samenvattend, Chefchaouen is een stad die je zeker niet mag missen wanneer je Marokko bezoekt!

We hopen dat deze reisgids voor Chefchaouen jou een goed beeld geeft over alles wat je kan doen in Chefchaouen en waarom deze blauwe stad een plaats verdient op jouw reisplanning voor Marokko. Heb je vragen of opmerkingen, laat ons gerust iets weten via onze sociale media.

Fijne reizen!

Matthias en Mieke

Start jouw vakantie met behulp van onze vertrouwde tools

Hieronder de websites die wij aanraden voor het plannen van jouw volgende trip. Wij gebruiken deze altijd om geld te besparen en vrij te reizen! Wist je dat door het aankopen via onze links, je ons helpt, zonder een bijkomende kost voor jou. Dankjewel voor je steun ♥️

Vind hotels: via booking.com
Vind een huurwagen: via discovercars.com
Vind goedkope vluchten: via skyscanner.com
Boek tours en bezoeken: via getyourguide.com
Boek een bus / trein / transfer: via omio.com